Loginname: Wachtwoord:

Gegevens vergeten?

De Ooster- en Westerschelde

Geplaatst door Hans Slagter (admin) op 07 Sep 2015
Log 2015 >> kortnieuws

De voorspellingen zijn voor vanmorgen 4 bft met max 4 bft. Vanmiddag gaat het naar 3. De wind is NNO en gaat nog niet draaien. De komende dagen zet deze Trent door. De Oosterscheldesluis, wij mochten door de jachtensluis, gaat vaak lang duren door het proces om zout en zoet water gescheiden te houden. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het feit dat het soortelijk gewicht van zout water hoger is. Zoet water 'drijft', op zout water. Maar nu behoefde dat proces niet en konden we snel de sluis passeren. Als het zonnetje er is geeft de Oosterschelde een mooi vergezicht. Nu niet, miezerige regen en grauw. 11.00 uur is het hoog water en dan gaat de Westerschelde 'leeg stromen'. Van die stroom gaan we gebruik van maken. Het gaat harder en we besparen brandstof.

Op de Westerschelde werden we opgelopen door zeevaart, de Salahuddin, een container carrier. We zaten tussen boei 38 en 36 richting Terneuzen.

Even ervoor hoorden we de loods van de Salahuddin tegen een ander schip zeggen, dat hij 'een golfje trok'. Hij deed het rustiger aan. Bij ons aangekomen zagen we inderdaad venijnige golven terwijl het schip 'slechts' 26,4 km/uur liep Meestal gaan ze tegen de 30 km/uur.

De remedie is om de snelheid uit het schip te halen en de kont van het schip tegen de golf te zetten. Zo wachten we de golfslag af. De golven kwamen van achteren, maar bleken zo hoog, dat ze bij de stuurhut aan boord klommen en hun weg naar voren vervolgde, over de luiken. Tussen de luiken zitten wat kieren en een grote kans, dat we ladingen zout water binnen kregen. Zo kwamen er een stuk of vier golven, over de luiken. Na dit feest hebben we de post Hansweert op de hoogte gebracht, die weer contact opnam met de loods. Veel zinnigs kwam hier niet uit en Hansweert bood aan om een telefoonnummer door te geven, dat wij konden bellen om golfslag te melden.We wisten toen nog niet hoeveel water we binnen hadden. We besloten het om het bij een melding te houden en te kijken of we waterschade hadden.

Dit bleek mee te vallen, een paar natte plekken op het kunstmest was het enige. Aangezien kunstmest ook met regen geladen en gelost wordt, wilden we hier geen ophef over maken.

Nog even telefonisch contact gehad met Hansweert Daar werden we niet veel wijzer dan, behalve dat na een melding een onderzoek gestart zou worden door de KLPD. Daar hadden we dus geen zin in. Hopenlijk heeft de loods er iets van opgestoken en voorkomt hij de volgende keer dit soort situaties. Hij heeft het vast niet expres of uit onvoorzichtigheid gedaan.

Laatst vernieuwd: 07 Sep 2015 om 19:31

Terug

Commentaren

No comment found

Toevoegen commentaar

Designed by Webdesign Wien