Loginname: Wachtwoord:

Gegevens vergeten?

Doornik

Geplaatst door Hans Slagter (admin) op 20 Sep 2015
Log 2015 >> kortnieuws

 

"Le jeu de fer" oftewel "het spel van ijzer"

 
We strandden wat eerder dan verwacht in Doornik, hetgeen een mooie gelegenheid is om even de stad te bezoeken. Op een groot plein hing er aan een gemeenschapshuis een papier, "Jeu de fer, entrance gratuit". Ja, die Belgen weten hoe ze Nederlanders naar binnen kunnen lokken.
We kwamen in een grote hal met hekken en er stonden wat op oude sjoelbak lijkende attributen opgesteld met spelers erbij. Zij deden het jeu de fer. Een spel wat een combinatie is van biljarten, jeux de boules en sjoelen. Met een keu moest de speler een stalen sjoelschijf naar het einde van de bak schieten en die schijf werd gehinderd door een klein poortje en 4 ijzeren pilonnetjes. Het 5e noemde ze de "broche des madames" en stond het verste weg. De bedoeling is wie de ijzeren schijf het dichtst bij de broche kon krijgen. Het team die dat voor elkaar kreeg, verdiende 2 punten. Wegstoten van de schijf van de tegenstander was ook toegestaan.
We vielen met onze neuzen in de boter, omdat het de finale was. Er zijn namelijk, voorafgaande aan dit kampioenschap, 12 teams verdeeld over Doorniks kroegen aan het strijden voor deze finale. Als snel legden de spelers ons het spel uit en het belang van deze avond.
Ik mocht foto's maken en op het moment van de afgebeelde foto won het team met een raak schot het kampioenschap. Het team van de jongeman rechts verloor nu. Algemene feestvreugde dus. 
Wij hebben de spelers gefeliciteerd, respectievelijk gecondoleerd en zijn het verder gaan vieren op een terrasje met een biertje en een cappuccino. 

Laatst vernieuwd: 20 Sep 2015 om 20:19

Terug

Designed by Webdesign Wien